Opacity of a grouped object

LightWorks, VRay, Dribble, YafaRay and more..
Post Reply
User avatar
DesignDevil
Master Chief Petty Officer
Posts: 500
Joined: 22 May 2009, 08:52
Type the number ten into the box: 0
Location: Neuruppin, Germany, Earth.
Contact:

Opacity of a grouped object

Post by DesignDevil » 07 Mar 2015, 15:13

Hi fellows,

long time since my last thing done in tS....

Question: is there a way to change the opacity of a grouped object? In other words i have a complex group of different objects and i want to change the opacity of this group in a animation.

Maybe i'm to long out but i have no idea how i could do this.

thanks in advice
I still use TrueSpace 6.6
Link: My Youtube Channel
Link: www.DesignDevil.de - Plugins, Tutorials and more about TrueSpace 6.6

User avatar
Emmanuel
Master Chief Petty Officer
Posts: 438
Joined: 14 Jun 2009, 06:47

Re: Opacity of a grouped object

Post by Emmanuel » 07 Mar 2015, 15:42

No, this is not possible.
This situation is very common and I am surprised I haven't find it in other big names of 3D edition softwares neither.

The workaround is to animate the transparency for each object, one by one.

I remember I discussed this feature as a plugin some years ago. Maybe with Johny. Here was the interface :
interface.jpg
The idea was to develop a plugin that will grab the settings from the Material Editor and store only the color, the transparency, the bump or the reflectance, depending on the ones checked.
A clic on the apply button would cycle through all selected objects, and for each, pick up the existing materials, replace the shaders checked in the plugin and paint over.

User avatar
Draise
Captain
Posts: 2810
Joined: 21 Sep 2009, 19:33
Type the number ten into the box: 0
Location: Bogota, Colombia
Contact:

Re: Opacity of a grouped object

Post by Draise » 07 Mar 2015, 16:09

I don't know about you, but you can override any attribute and export that attribute to the root of the node in WS, then you can use a common float control and animate that attribute of all the exported nodes, my AO light rig works like that. But then that'd be for the viewport render only.... other than Radiosity and Volumetrics and rendered DOF right up, I find the DirectX 9 viewport the same as Lightworks of the MS - just realtime - depending on your graphics card.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest